Ajankohtaista

11.10.2018

Maukas ja terveellinen hapankaali

Hapatetuista tuotteista tulee useille ensin mieleen terveellisyys, mutta se on myös herkullinen lisuke erilaisiin ruokiin. Hapankaalia voi syödä sellaisenaan tai lisätä salaatteihin, keittoihin, pataruokiin, piirakoihin ja smootheihin. Hapankaali on energiamäärältään kevyt sisältäen paljon kuituja, C-vitamiinia, entsyymejä, koliinia ja asetyylikoliinia. Antimikrobista hapankaalimehua voi käyttää myös urheilujuomana.

Satomestarit valmistaa hapankaalituotteita ja vaihtoehtoja on useita. Rasiakoko 400 g. 
Hapankaali
Luomuhapankaali 
Purjosipulihapankaali
Chilihapankaali
Omenainen punahapankaali
Hapankaalimehu 0,5 L

Hapankaalin valmistus

Hapankaali valmistetaan kaalista maitohappokäymisellä. Valmistus tapahtuu maitohappobakteereja hyödyntäen käyttämällä leikattua tai raastettua, vetiseksi muussattua kaalia hapettomassa tilassa. Satomestareiden hapantuotteita ei ole pästöroitu eikä niissä ole käytetty lisäaineita. Hapankaalin pakkauksen tulee olla läpäisykykyinen eli sen pitää päästää ylimääräiset kaasut pois, jotta elävä maitohappobakteeri säilyy hengissä.

Maitohapoista

Maitohappokäyminen rikastuttaa raaka-ainetta ja kohottaa sen ravintoarvoja. Suurin terveydellinen arvo maitohapatetuilla tuotteilla on pastöroimattomina ja keittämättöminä, sillä entsyymit tuhoutuvat kuumennettaessa.

Suolistotulehduksiin voi auttaa pastöroimaton hapankaali ja hapankaalimehu. Penisiliinikuurin aikana maitohappoiset tuotteet ovat hyviä, sillä ne palauttavat suoliston normaalin bakteeriston. Sappioireista kärsivät ja kaali- tai porkkana-allergikot voivat syödä hapatettuja tuotteita, sillä oireita aiheuttavat allergeenit ovat prosessissa tuhoutuneet. Maitohappoiset tuotteet kohottavat ja tukevat elimistön vastustuskykyä sekä helpottavat hapen kuljetusta veressä.

Reseptejä löytyy Satomestareiden sivulta.