Ajankohtaista

18.6.2018

Herkkuja grillistä

Grilliruoka on helppo ja nopea tapa valmistaa herkkuja eikä valmistukseen yleensä tarvita monimutkaisia reseptejä vaan öljyllä sively riittää. Grillissä valmistuu, vaikka koko ateria alkupaloista jälkiruokaan. Grilliruuissakin on trendinsä; nyt grillataan mm. raparperia, kurpitsaa ja bataattia. Jälkiruokana voi tarjota grillattuja kivellisiä hedelmiä.

Munakoiso

Munakoiso on klassinen grilliherkku. Sen näyttävät lajikkeet tuovat väriä tarjoiluun. Raidallinen munakoiso on hauska vaihtoehto tutulle, tummalle munakoisolle. Raidallista munakoisia ei tarvitse "itkettää" ennen käyttöä. Munakoison uudemmissa lajikkeissa ei ole perinteistä tuttua karvautta. Siivuta koiso ja mausta yrttiöljyllä ja suolalla. Grillaa hetki kummaltakin puolelta.

Butternut

Butternut eli myskikurpitsa sopii mainiosti myös grilliin. Sen voi grillata kokonaisenakin, jolloin sitä grillataan joka puolelta, kunnes pinta on musta. Kurpitsan annetaan hetken jäähtyä ja sen jälkeen se halkaistaan kahtia, poistetaan siemenet ja täytetään grillin muilla herkuilla esim. kermaviilin kanssa. Butternut on perinteistä kurpitsaa maukkaampi.

Varhaiskaali

Varhaiskaali on erittäin maukasta grillattuna. Kaalin voi leikata lohkoiksi tai kiekoiksi. Grillaa vain hetki, jos haluat kaalin olevan rapeaa ja anna paahtua pidempään, jos haluat mehevämpää ja pehmeämpää. Tee grillikaalille mausteinen öljykastike tai nauti sellaisenaan esimerkiksi jugurttipohjaisen kastikkeen kanssa. Grilliin sopii muutkin kaalin mm. kiinankaali.

Raparperi

Raparperi taipuu moneksi, myös grilliin. Koska raparperista irtoaa jonkin verran nestettä kuumennettaessa, tarvitaan grilliin grillivuoka tai voit taitella foliosta astian. Leikkaa raparperit sopivan kokoisiksi palkoiksi ja lado astiaan. Grillaa kunnes raparperi on pehmeää. Lisää päälle kanelia ja sokeria maun mukaan. tarjoile esimerkiksi mascarpone-vaahdon kanssa.

Jäävuorisalaatti

Salaatti grilliin, totta kai! Grilliin sopii hyvin napakat salaatit kuten jäävuorisalaatti, cosmopolitan ja sydänsalaatti. Grillatun salaatin maku on savuinen ja hieman makea. Poista uloimmat salaattilehdet ja leikkaa kerä lohkoiksi niin, että kanta pitää lohkon lehtiä yhdessä. Sivele öljyä leikkuu pinnoille ja grillaa noin minuutti leikkuupintoja. Voit tehdä salaatille jugurttipohjaisen kastikkeen. 

Kivelliset hedelmät

Kuumana kesäpäivänä grilliin sopivat myös kivelliset hedelmät. Tässä muutama grillivinkki:
- puhdista grilli aina ennen hedelmien grillausta
- öljyä grilli
- kuumenna grillissä matalassa lämmössä
- grillaa 3-5 minuuttia tai sen verran, että hedelmät saavat väriä.

Lisää valmiiden herkkujen päälle esimerkiksi hunajaa, kanelia tai sitruunamehua ja tarjoile jäätelön kanssa.