Ajankohtaista

5.4.2018

Parsa on kevään merkki

Euroopan tankoparsan satokausi, joka meillä mielletään pääsadoksi alkaa maaliskuun alussa ja kestää kesäkuun loppuun. Kevyesti keitetyt tai paistinpannulla kypsytetyt tankoparsat ovat erittäin suurta herkkua keväisin ja kesäisin. 

Tankoparsan viljely:

Tankoparsaa viljellään kahdella eri menetelmällä – harjanteissa tai tasamaalla. Harjuviljelyssä valkoinen tankoparsa kasvaa mullan alla. Kun kasvin kärki pilkistää maasta se peitetään uudelleen mullalla tai sato korjataan. Tankoparsaan ei ehdi muodostumaan lehtivihreää ja satona saadaan valkoista parsaa. Valkoisen tankoparsan viljeleminen on työläämpää. Suuri yleisö pitää enemmän vihreästä tankoparsasta. Tasamaalla versot korjataan, kun ne ovat saaneet noin 20 cm korkuiseksi. Maanpinnalla parsoihin muodostuu lehtivihreää ja näin saadaan meille tutumpaa tankoparsaa. Tankoparsan viljely on monivuotista ja parivuotisen taimivaiheen jälkeen satokausi kestää 10-15 vuotta. Satokausi on keväisin.

Kokeile grillattua tankoparsatoastia vuohenjuuston kera! 


Viljelyssä valkoista tankoparsaa. Kohta on aika kerätä sato tai peittää tankoparsa uudestaan mullalla, jonka jälkeen se jatkaa vielä kasvuaan mullan alla.

 
Vihreä tankoparsa kasvamassa.


Vinkki: jos et käytä kaikkia parsoja kerralla, katkaise varren puumainen alaosa irti ja laita parsat vesiastiaan pystyyn kuin kukat maljakkoon ja säilytä jääkaapissa!