Ajankohtaista

3.1.2018

Vuoden 2018 vihannes: pavut

Kotimaiset kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry ovat nimenneet vuoden vihannekseksi pavut. Pavut ovatkin olleet suosittuja kuluttajien keskuudessa jo muutaman vuoden ajan, varsinkin härkäpapu eli peltopapu on yksi suosituimmista. Trendiruoka on nyt härkäpavuista valmistettu härkis.

Maailman vanhimmat

Pavut ovat hernekasvisukua ja maailman vanhimpia viljelykasveja. Niistä käytetään erilaisia nimiä riippuen kasvin kotimaasta. Pavuiksi miellettyjä lajikkeita on useita mm. Vigna, Phaseolus ja Vicia. Phaseolus-pavut ovat papuja ja kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikasta. Härkäpavut ovat virnoja, eivätkä kuulu nykyään papujen sukuun. Härkäpavut ovat kotoisin Lähi-idästä ja Välimeren alueelta. Vaikka härkäpapuja on viljelty Suomessa jo 600-luvulta asti, ovat ne vasta viime vuosina tulleet suosituksi kuluttajakaupassa. Härkäpapulajikkeita on useita ja Suomessa tunnetuin niistä on Kontu-lajike.

Viljeltyjen papujen uhkana on kylmä ja sade. Lämpimänä vuonna viljely Suomessa onnistuu erinomaisesti myös avomaalle kylvettäessä. Kasvihuoneissa täällä kasvatetaan pensas- ja salkopapuja. Kuluttajakaupassa myydään kesäsesongin aikana kotimaisia vihreitä sekä pitkäpapuja ja muina vuoden aikoina ulkomaisia, jolloin pavut tulevat lähinnä Keniasta ja Marokosta.

Kuivatut pavut tulee liottaa ja keittää

Papu on helppokäyttöinen lisuke aterioille. Pavut ovat ravintorikkaita ja sisältävät kivennäisaineita, valkuaista ja kuituja. Useat pavut sisältävät kuitenkin haitallista lektiiniä, joka aiheuttaa myrkytystilan. Varsinkin kuivatut pavut sisältävät lektiiniä ja ne tulee keittää huolellisesti (mm. punaiset kidneypavut).  Evira suosittelee: ”Papuja ei saa syödä käsittelemättöminä. Kuivat pavut on liotettava yli yön, huuhdeltava sekä keitettävä vähintään…”. Katso Eviran sivuilta keittoajat.

Tuoreena syötävät

Nuoria papulajikkeita, joita on useita, voidaan syödä palkoineen ja niiden keittoaika on 3-10 minuuttia riippuen lajikkeesta. Tuoreet härkäpavut ovat hieman työläämpiä, sillä pavut erotellaan, keitetään ja vielä pullautetaan ulos siemenkuoresta. Ihan tuoreet härkäpavut voi syödä herneen tapaan.

Vinkki: keitä tuoreita vihreitä papuja n. 3 minuuttia, lisää kuumalle paistinpannulle voi ja keitetyt pavut, pyörittele hetki ja lisää lopuksi parmesan-juustoa. Nauti lämpimänä.

Härkäpapuherkku


Härkäpapucurry

Ainekset:

2 punasipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 rkl currytahnaa
1 tl garam masalaa
1 tl raastettua inkivääriä
500 g tomaattimurskaa
3 dl kookosmaitoa
pinaattia
5 dl keitettyjä härkäpapuja
½ limen mehu ja kuori

Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan tai wokkipannun pohjalla. Lisää currytahna, garam masala ja inkivääri. Kuullota kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää sipulit ja paista hetki.
Lisää tomaattimurska, kookosmaito , pinaatti ja härkäpavut. Keittele n. 15 min tai kunnes neste on sopivasti haihtunut. Raasta lopuksi joukkoon limen kuori ja purista mehu. Mausta tarvittaessa suolalla.