Ajankohtaista

13.4.2017

Tankoparsa on parasta nyt!

Euroopan tankoparsan satokausi, joka meillä mielletään pääsadoksi on täydessä vauhdissaan ja kestää kesäkuun loppuun. Kotimaastakin saadaan tankoparsaa kesäkuun alussa heti sään lämmettyä. Tiestikö, että tätä kevään herkkua viljellään kahdella eri menetelmällä – harjanteissa tai tasamaalla. Harjuviljelyssä valkoinen tankoparsa kasvaa mullan alla. Kun kasvin kärki pilkistää maasta se peitetään uudelleen mullalla tai sato korjataan. Tankoparsaan ei ehdi muodostumaan lehtivihreää ja satona saadaan valkoista tankoparsaa. Valkoisen tankoparsan viljeleminen on työläämpää kuin vihreän, jota ainakin suomalaiset asiakkaat suosivat. Tasamaalla tankoparsan versot korjataan, kun se on saanut kasvaa maanpinnalle noin 20 cm ja ennen sen nuppujen aukeamista. Näin saadaan meille tutumpaa vihreää parsaa.

Sadonkorjuun jälkeinen nopea jäähdytys on säilyvyyden kannalta välttämätön ja tankoparsaa säilytetään lähellä nollaa olevassa lämpötilassa. Lämpimässä säilytetty parsa on herkkä etyleenin vaikutuksille, se imee helposti itseensä vieraita hajuja ja makuja ja muuttuu kuituiseksi. Pidä tankoparsa siis mahdollisimman kaukana etyleenin aiheuttajista. Tankoparsa olisi parasta säilyttää kaupassa omassa jäähilepedissään, jotta se pysyy mahdollisimman tuoreena. Jos jääpeti ei ole mahdollinen, tankoparsa tulisi säilyttää viileässä. Tankoparsa kannattaa valmistaa ruoaksi mahdollisimman nopeasti. 

Nyt kannattaa siis nauttia tästä ihanasta herkusta vaikka grillaten tankoparsat ja tarjota ne herkullisten vuohenjuustotoastien kanssa. Lisäkkeeksi vielä Salsa Verdeä ja rapeaa lehtikaalia. 

  
Tankoparsat olisi kaikkein paras säilyttää kaupassa jäähilepedillä pystyasennossa, jotta raikkaus ja kosteus säilyttäisivät tankoparsan alkuperäisen maun.