Ajankohtaista

13.5.2024

Vierailu Lassen Luomun tilalle

Lähdimme (Annika, Sari, Maarit) ajelemaan maanantaiaamuna kohti Perniötä. Aamu oli pilvinen ja sateinen, mutta päädyimme auringossa kylpevään Perniöön, Lassen Luomun tilalle. Meitä oli vastassa hymyilevä, tilaa  johtava Jetta Kulmala.

Siirryimme ensiksi ”salaatti- ja yrttipöytien” äärelle. Isossa hallissa työntekijät olivat täydessä toimessa ja salaattilaatikoita täytettiin myyntikuntoon. Täällä salaatit kasvavat multaisissa ruukuissa, jotka kastellaan puhtaalla vedellä. Kaikki ravinto on ruukun mullassa. Salaatit ja yrtit olivat erilaisissa kasvuvaiheissa - mitä pidemmälle käytävää etenimme, sitä isommiksi kasvustot muuttuivat. Hallin päädyssä tutustuimme mielenkiintoiseen ”automaattikylvörobottiin”. Siinä ruukut saivat multansa, siemenet, kastelun ja lopuksi alustat päätyivät kolmeen kerrokseen. Siitä ne siirrettiin kasvulavoille.

Seuraavaksi siirryimme kurkkujen pariin. Kuumassa hallissa ihmettelimme kasvien lehtien iso kokoa, kukkien ja kurkkujen suurta määrää. Jetta kertoi, että kurkut, kuten tomaatitkin, kasvavat harsojen alla oikeassa maapohjassa, vaikka ovatkin hallin sisällä.

Tomaattihallista löysimme vain vihreitä tomaatteja, sillä samana aamuna kaikki kypsät tomaatit oli kerätty  myyntiä varten. Kasvuston rehevyys yllätti täälläkin. On ihmeellistä, miten yksi oksa jaksaa kantaa niin suuren määrän tomaatteja katkeamatta. Kurkku- ja tomaattihalleissa työskentelivät myös ihanat pörriäiset, joilla oli koteja hallin seinämillä.

Luomutilalla on vielä yksi halli, jossa kasvatetaan myös erikoisia yrttejä, kuten thaibasilikaa. Kaiken kaikkiaan vierailu oli avartava. Lassen Luomun tilan viljelytoiminta oli ammattimaista ja tuotteita oli paljon viljelyssä. Kaikkialla oli siistiä ja puhdasta. Erittäin hieno luomutila.