Ajankohtaista

14.9.2021

Vuoden vihannes on kurpitsa!


Kurpitsa on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa alkuperäisasukkaat käyttivät sitä jo kymmenisen tuhatta vuotta sitten. Kurpitsaa käytetään ruoanlaitossa ja koristelussa. Eurooppaan ja Suomeen kurpitsat saapuivat 1500-luvulla, mutta ruoanlaitossa niitä alettiin käyttää laajemmin vasta 1800-luvulla.

Kurpitsa sopii suolaiseen ja makeaan ruoanlaittoon sekä säilöntään. Kurpitsat jaetaan kesä- ja talvikurpitsoihin. Talvikurpitsat kasvavat kovakuorisiksi, kun taas kesäkurpitsoiden kuori on pehmeä. Kurpitsalajikkeet vaihtelevat väriltään, muodoltaan ja maultaan. Kaikki kurpitsat eivät maistu samalta, joten kannattaakin maistella ja valmistaa niitä eri tavoin. Näin löydät kurpitsoista oman suosikkisi. Tutumpia talvikurpitsoja ovat butternut eli myskikurpitsa, hokkaido, patty pan ja spagettikurpitsa.

Kurpitsat ovat hyvin vähäenergisiä. Sadassa grammassa kurpitsaa on noin 20-45 kaloria ja noin 90 % vettä. Mitä oranssimpaa malto kurpitsassa on, sitä enemmän se sisältää beetakaroteeneja. Lisäksi moni kurpitsa sisältää myös A, B, E, K ja C-vitamiinia. Kurpitsan siemenissä on proteiinia, magnesiumia, rautaa ja K-vitamiinia.