Ajankohtaista

2.9.2021

Erikoisia hedelmiä

Limekaviaari

 

Limekaviaari on ohutkuorinen pieni hedelmä. Kuori voi olla väriltään purppura, vihertävä, musta, vaaleanvihreä tai ruosteenpunainen. Ja ihana yllätys löytyy kuoren alta. Kun hedelmän leikkaa kahtia, pienet helmimäiset mehupallot pursuavat ulos. Pallot ovat pyöreitä, kiinteitä ja muistuttavat todellakin kaviaaria.  

Tällä hedelmällä on toinenkin yllätys: maku. Helmiäispallot poksahtavat kielellä samoin kuin kaviaari. Hedelmän räjähtävää makua on kuvattu voimakkaaksi sitruunaksi ja limeksi. 

Limekaviaaria käytetään mm. ostereiden, kampasimpukoiden ja sushin kanssa. Nämä kauniit helmiäispallot ovat löytäneet tiensä myös cocktaileihin.  

Kaktusviikuna

Kaktusviikuna eli viikunaopuntia on kotoisin Meksikosta. Se ei ole sukua meille tutummalle viikunalle, vaan on viikunakaktuksen hedelmä. Kaktuksessa on piikkejä ja niin on näissä hedelmissäkin, joten on hyvä harjata kuoren pinnalta piikit pois tai käyttää hanskoja. Kuoren saa helposti irrotettua leikkaamalla palat pois hedelmän molemmista päistä ja tekemällä kuoreen viillon pitkittäissuunnassa. 

Kaktusviikunoita on eri värisiä ja kaikissa on hieman erilainen maku. Maku muistuttaa melonia, vadelmaa tai mansikkaa, riippuen minkä värisen hedelmän valitsee. Kaikkien kaktusviikunoiden hedelmäliha on herkullista, joten ne sopivat erilaisiin salaatteihin, jälkiruokiin ja jopa lihan kanssa. Niistä voi tehdä myös maukasta hilloketta. 

Älä pelästy hedelmälihan siementen määrää, ne ovat syötäviä. Kaktusviikunat ovat myös terveellisiä. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteja, aminohappoja ja vitamiineja.