Ajankohtaista

28.2.2020

Maaliskuussa vietetään yrttiviikkoa

Puuvartiset tuoreyrtit

Tuoreyritit tarjoavat voimakkaan maun lisäksi värejä ja tuoksuja. Ruokaan tuoreet yrtit vapauttavat aromiset maut nopeasti, kun taas kuivatut yrtit vaativat pidemmän kuumennusajan. Useilla yrteillä on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Vaikka osaa yrteistä tulisi käyttää kohtuullisesti, niin ruoan maustamisessa määrät jäävät pieniksi.

Maassa kasvavat yrtit ovat puuvartisia, rakenteeltaan tanakoita ja vantteria. Puuvartisten yrttien säilyvyys on parempi kuin pienien ruukkuyrttien. Puuvartiset yrtit kestävät erittäin hyvin kuumentamista ja soveltuvat erinomaisesti pitkään haudutettaviin ruokiin. Kesällä puuvartiset yrtit voi siirtää ulos kasvamaan.

Klassinen rosmariini

Rosmariini sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä ja karvaita makuaineita, jotka tulevat parhaiten esiin, kun rosmariini lisätään ruokaan jo alkuvaiheessa ja annetaan kypsyä ruoan mukana. Rosmariini sopii hyvin rasvaisten ja voimakkaan makuisten liharuokien mausteeksi. Aidon rosmariinin maun voi saavuttaa ainoastaan puuvartisilla yrteillä. 

Rosmariinilla on tulehdusta estäviä vaikutuksia ja sen uskotaan parantavan muistia. 

Raikas minttu

Hienoarominen, raikas ja kauniin vihreä minttu sopii voimakkaisiin ruokiin kuten riista- ja lammasruokiin. Minttua käytetään makua tuomaan myös marinadeissa, jälkiruuissa, makeisissa, smootheissa, juomissa, kuten teessä ja suositussa Mojito-drinkissä. Viileä ja raikas minttujäätee terästettynä sitruunalla on ihana päivän piristys.

Mintulla on useita terveyttä edistäviä ominaisuuksia ja sitä käytetään mm. hengitystieongelmiin, ruuansulatusvaivoihin ja palovammoihin. Pahanhajuisen hengityksen pidät mintulla loitolla.

Samettinen salvia

Trendikäs kotikokki käyttää salviaa, jonka maku on karvas, aromaattinen ja hyvin hallitseva. Lehdet lisätään ruokaan kokonaisina ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa, jotta salvia ehtii vapauttaa arominsa. Salvia sopii rasvaisten liharuokien erityisesti porsaanlihan ja keittojen maustajaksi. Salvian kanssa sopivat myös muut yrtit kuten rosmariini ja persilja.

Salvialla on myös terveydellisiä vaikutuksia. Salvian nimi tarkoittaa parantaa ja siinä onkin antiseptisiä aineita ja estrogeeniä. Salviaa tulee käyttää kohtuullisesti sen sisältämän tujonin takia eikä sitä suositella raskaana oleville.  

Aromaattinen timjami

Pienilehtinen ja ikivihreä timjami on yksi maailman vanhimpia mauste- ja lääkekasveja. Timjamilla on hoidettu tulehduksia, haavoja, ruuansulatusvaivoja, hengitystieoireita kuten yskää, sillä timjamilla on myös limaa irrottava vaikutus. 

Timjami on voimakastuoksuinen ja maultaan aromaattinen. Timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa kypsennettäisi pitkään. Käytä timjamia mausteena marinadeissa, pataruuissa, kastikkeissa ja uunikasviksissa. Voit kokeilla timjamia myös marja- ja hedelmäjälkiruokiin. Pienistä lehdistä saa haudutettua hunajan kanssa terveellistä ja virkistävää teetä. Ole tarkkana annostuksen kanssa, sillä liiallinen timjamin käyttö voi aiheuttaa mm. päänsärkyä, pahoinvointia ja huimausta.