Ajankohtaista

8.11.2023

Onko tomatillo jo tuttu juttu?

Tomatillo on yömyrttikasvi ja sukua ananaskirsikalle. Sen hedelmät ovat kirkkaanvihreitä ja peittyvät ohuella, paperimaisella verholehdellä. Hedelmä on sileä, kiinteä, kiiltävä ja hieman tahmea. Hedelmissä on happaman raikas maku, joka vivahtaa sitruksiin. Tomatillot voidaan käyttää raakana, mutta yleisempää on keittää tai paahtaa ne, jotta hapokkuus vähenee. Valmista tomatilloista keittoja, kastikkeita, hilloja, chutneyta tai vaikka Salsa verde. Tomatillot sopivat myös pikkelöintiin. Poista paperinomainen verholehti ja pese tomatillo hyvin ennen käyttöä. Paahda 200 asteessa n. 15 min ja käytä sen jälkeen eri ruoissa. Tomatillot ovat kotoisin Meksikosta ja olleet tärkeä elintarvikekasvi alueella jo tuhansien vuosien ajan.

Meksikolainen Salsa verde eli tomatillosalsa

• 500g tomatilloja
• 1 valkosipulin kynsi
• 1 pieni sipuli
• 1-2 vihreää chiliä (maun mukaan)
• Suolaa ja pippuria maun mukaan
• Tuoretta korianteria maun mukaan
• 2 rkl tuoretta limetin mehua

Valmistusohje: Poista tomatillojen paperiset verholehdet ja huuhtele hedelmät. Laita ne uunipellille ja paahda 200°C:ssa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne alkavat saada väriä ja pehmenevät. Laita tomatillot, valkosipuli, sipuli, chili, suola, pippuri, korianteri ja limetin mehu tehosekoittimeen ja sekoita kunnes salsa on sileää.