Historiaa
Satotukku nyt
Henkilökunta
Palvelu
Tuotteet
Logistiikka
Ajankohtaista
Lomake
In English
natura
 
 
  

Parsakausi alkaa!

Vihreä parsa

Parsa on vanha ja perinteikäs ravintokasvi, joka oli jo muinaisten egyptiläisten suosiossa. Se on saanut kunnian esiintyä myös 200-luvulta peräisin olevassa maailman vanhimmassa säilyneessä keittokirjassa, De re coquinariassa. Pohjoismaissa parsaa on viljelty 1700-luvulta lähtien. Parsa on yllättäen sukua liljalle, ja se tunnetaan hienostuneesta ja miedosta maustaan. Parasta parsa-aikaa on touko-kesäkuu.

Tutuimmillaan parsa on vihreänä tai valkoisena, mutta lajikkeita löytyy myös violettina ja violetinvihreänä.  Parsan on yksinkertaisimmillaan ja usein myös herkullisimmillaan kevyesti keitettynä, mutta se sopii myös grillattavaksi, muhennoksiin, salaatteihin, gratiineihin, wokkeihin ja munakkaisiin. Parsa on vähäkalorinen, mutta erittäin hyvä K-, A- ja C-vitamiinin sekä folaatin lähde. Se sisältää myös runsaasti antioksidantteja, kaliumia, kuparia, monia B-vitamiineja, fosforia ja muita kivennäisaineita.

Parsaa ostaessasi varmista, etteivät tyviosat ole päässeet kovettumaan liiaksi, joskin lyhyt puumainen osa tyvessä suojaa parsaa kuivumiselta. Parsan tulee olla napakan ja tuoreen tuntuista, ja tangot saavat olla suunnilleen saman paksuisia. Säilytä parsa jääkaapissa, ja suojaa se kuivumiselta käärimällä tyviosat kosteaan paperiin. Parsa on parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena, joten käytä se parin päivän sisällä hankinnasta. 

Parsan kypsennys 

Valkoiset parsat tulee aina kuoria esimerkiksi perunankuorimaveitsellä nupun alta latvasta tyveen päin. Vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria, paitsi jos varsi tuntuu tyvestä puumaiselta ja kuori paksulta. Tyvestä poistetaan kuivunut puumainen osa joko veitsellä leikaten, tai sormin poikki napsauttamalla. 

Parsan voi keittää erityisessä korkeassa parsakattilassa, jolloin ne saa kypsennettyä pystyasennossa, mutta tavallinen suuri kattila käy myös hyvin. Lisää keitinveteen vähän suolaa, ja kuumenna se kiehuvaksi ennen parsan lisäämistä. Vihreä ja ohut valkoinen parsa kypsyy hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 7-9 minuutissa, ja paksumpi valkoinen parsa noin 12-15 minuutissa. Voit testata kypsyysasteen painamalla hammastikulla parsan vartta; tikun tulisi painua helposti sisään, mutta parsa saisi tuntua vähän napakalta. Kaada keitinvesi pois, ja huuhtele parsat välittömästi kylmällä vedellä, sillä muuten ne jatkavat kypsymistä ja veltostuvat nopeasti.

Helppo hollandaisekastike parsalle

  • 4 keltuaista
  • 6 rkl vettä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 200 g voita
  • suolaa
  • rouhittua valkopippuria
  • noin puolikkaan sitruunan mehu

Sulata voi kattilassa, ja anna jäähtyä hetken, jotta sakka vajoaa pohjalle. Laita toiseen kattilaan keltuaiset, vesi ja valkoviinietikka, ja vatkaa niitä miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee. Kastike ei saa kiehua missään vaiheessa. Kaada joukkoon sula voi koko ajan voimakkaasti vatkaten, mutta älä lisää pohjalle jäävää voin sakkautunutta osaa. Lisää joukkoon maun mukaan suolaa, valkopippuria sekä sitruunamehua, ja tarjoa heti keitetyn parsan kanssa.

 
 
 
 
Tuupakantie 32
01740 Vantaa
puh 0105816000
faksi 092765204
Avantintie 27
21420 Lieto
puh 0105816080
Polunmäenkatu 5
33720 Tampere
puh 0105816000
faksi 032551443